У контексті посилення мобілізаційних заходів в Україні, на Львівщині та Закарпатті набуло чинності право перевірки документів у військовозобов'язаних, тоді як у Запоріжжі започатковано новий підхід до розповсюдження повісток.

Зокрема, останні кілька днів чоловіки отримують їх безпосередньо у своїх оселях.

Працівники військкоматів спільно з представниками "Муніципального караулу" проводять обхід квартир воєннообов'язаних у Запоріжжі, в ході якого вручають повістки.

Александр Власюк, перший заступник міського голови, прокоментував цю новацію. За його словами, у воєнний час вкрай важливо надавати підтримку ЗСУ, до яких належать також територіальні центри комплектації та соціальної підтримки. Основне завдання полягає у повідомленні чоловіків про необхідність відвідати ТЦК для перевірки особистих даних, особливо тих, хто під час дії воєнного стану не з'являвся у військкоматах.

Власюк зазначив, що представники міської ради не мають повноважень вручати повістки. Їх задіяли для запобігання можливим конфліктам: "Ми не займаємося врученням повісток, адже це компетенція ТЦК. Наше завдання – забезпечення громадського порядку. Мета не у тому, щоб порушувати спокій громадян чи втручатися в їхнє приватне життя. Ніяких агресивних дій не передбачається".

Популярні статті зараз

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

В "Муніципальній варті" також підтвердили слова Власюка, вказавши на право лише оповіщати воєннообов'язаних чоловіків на території міста.

Юридичний коментар

Адвокат Ростислав Кравець надав юридичний аналіз ситуації, стверджуючи, що дії представників ТЦК і "Муніципальної варти" щодо входу до помешкань є незаконними. "Це дозволяється лише у випадках, коли існує загроза життю, виникає потреба у захисті майна, або ж вони мають судове рішення про доступ до житла. В інших випадках це вважається незаконним втручанням", - зазначив правозахисник.