У 2022 році уряд України прийняв рішення (постанова №1487) щодо моменту реєстрації молодих чоловіків у військовому обліку. Відтепер, реєстрація відбувається в рік, коли юнакові виповнюється 17 років.

З досягненням 17-річного віку, молоді люди потрапляють на військовий облік, а з 18 років стають військовозобов'язаними, забороняється їм виїзд за кордон до 60 років. Про особливості цих нововведень та їх вплив на право 17-річних на виїзд за кордон розповідає адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, 17-річні мають законне право перетинати кордон, але існують ситуації, коли Держприкордонслужба обмежує це право через зміни у військовому обліку.

"Навіть у час воєнного стану не можна забороняти виїжджати за кордон, але інколи виникають ситуації, коли прикордонна служба не пропускає молодиків за кордон", - говорить Кравець.

Він також зазначає, що зниження віку для військового обліку до 16 років (в рік досягнення 17) призводить до необхідності отримання приписного свідоцтва.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

"Прикордонники використовують цю норму для обмеження виїзду за кордон хлопців, які ще не досягли 18 років і не мають приписного свідоцтва з 16 років. Таким чином, вони можуть не дозволити виїзд за кордон без наявності військового обліку з 16 років", - пояснює адвокат.