Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова заявила, що чисельність населення України у 2033 році може становити від 26 до 35 мільйонів осіб. Виступаючи під час телемарафону, Лібанова висловила похмурий прогноз, наголосивши, що ситуація буде набагато гіршою, ніж передбачалося. Прогнозовані зміни чисельності населення ґрунтуються на прогнозі на десять років: від 26 до 35 мільйонів у межах 1991 року.

Дану публікацію розмістили на сайті «expert»

"Буде кепсько. Значно гірше, ніж будь-хто може собі уявити. Варіація прогнозу на 2033 рік, на 10 років ми робили – від 26 до 35 млн. у межах 1991 року”, – заявила вона.

Лібанова уточнила, що перспектива повернення до цифри у 45 мільйонів українців, яка існувала до 1991 року, є нереальною. Вона наголосила на проблемах, що створюються демографічними факторами, включаючи низький рівень народжуваності, високу передчасну смертність, особливо серед чоловіків, а також вплив міграції як основного чинника демографічної динаміки.

"Це довга розмова про потенціал демографічного зростання, про старе населення, про втрати через низьку народжуваність, про втрати через високу передчасну смертність, особливо чоловіків, до цього додалася міграція, яка на сьогоднішній день перетворилася на головний драйвер демографічної динаміки - все погано, дуже погано", - заявила вона.

Популярні статті зараз

Зловмисники спаплюжили катер інспекторів Держекоінспекції: згоріли двигун та обладнання

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Все новости

Міжнародний валютний фонд (МВФ) також прогнозує поступове повернення біженців в Україну, починаючи з 2024 року, хоча не всі особи, які залишили країну, повернуться. За прогнозами МВФ, у 2023 році населення України скоротиться до 33,2 млн. осіб.

Станом на кінець 2022 року Організація Об'єднаних Націй повідомила, що 5,7 мільйона українців поїхали до сусідніх країн, що створило одну з найшвидших криз переміщення та одну з найбільших із часів Другої світової війни.

Нагадаємо, снігопади та тріскучий мороз до -15: з дня на день увірветься справжня зима

Раніше «Акценти» повідомляли, в Україні замінять ходові гроші: Нацбанк уже попередив

Як повідомляли «Акценти», накривайте столи: українці масово повертаються додому