Новий режим оподаткування знаходиться у розробці для деяких самозайнятих осіб в Україні, зокрема водіїв таксі, майстрів манікюру, перукарів та інших. Про цю ініціативу заявив народний депутат Ярослав Железняк від фракції "Голос", її підтримали 117 депутатів із законопроекту №10166. Мета - спростити легалізацію діяльності понад 500 тисяч самозайнятих громадян, у тому числі кур'єрів, водіїв таксі, майстрів манікюру, перукарів та інших.

Відповідну публікацію розмістили на сайті новин "apostrophe", посилаючись на заяву нардепа від фракції "Голос" Ярослава Железняка. Він його зробив у Telegram-каналі.

Ключові моменти цієї ініціативи включають:

Пропоновані зміни покликані привести українське законодавство у відповідність до стандартів ЄС, зокрема з вимогами Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією між операторами цифрових платформ.

Новий закон спрямовано створення прозорих і зрозумілих правил діяльності, здійснюваної на онлайн-платформах. У таких компаніях, як Uber, Bolt, Uklon, Glovo та інших, працюють понад 300 000 незалежних водіїв та кур'єрів. Кількість таких платформ також зростає.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Они точно есть у каждого: названы привычки, которые способны изуродовать лицо

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

"Законом буде створено прозоре та зрозуміле регулювання діяльності онлайн-платформ. Адже в одних лише Uber, Bolt, Uklon, Glovo – понад 300 тис. самозайнятих водіїв та кур'єрів. Цих платформ більше – Kabanchik і т.д., їхня кількість зростає", – наголосив Желєзняк.

Налоги для украинцев. Фото: скриншот Youtube-видео
Налоги для украинцев. Фото: скриншот Youtube-видео

Очікується, що ухвалення законопроекту внесе додаткові кошти до національного бюджету та полегшить сплату податків більш ніж 500 000 самозайнятим особам. Він пропонує низьку ставку податку у розмірі 6%, що усуває необхідність реєстрації як індивідуального підприємця, найму бухгалтерів або подання складних звітів. Важливо, що перехід на цю нову систему буде необов'язковим.

Запропонований закон спростить та автоматизує бухгалтерський облік, а платформи надаватимуть податкові дані про доходи самозайнятих осіб. Цей підхід покликаний вирішити такі проблеми, як тіньова економіка та сприяти цифровізації податкової системи.

Ярослав Железняк підкреслив, що законопроект є результатом великої та системної роботи із залученням широкого кола експертів та діалогу між урядом, бізнесом, банками, EBA (Європейська бізнес-асоціація), ACC (Американська торгова палата), експертами Економічної палати й не тільки.

"Саме завдяки платформам, які надаватимуть податкові дані про доходи таких самозайнятих осіб, буде вирішена одна з найболючіших проблем – облік готівкових надходжень. Це детінізація економіки та суттєвий крок уперед у диджиталізації податків", – пояснив нардеп.

Таким чином, запропонований режим оподаткування спрямований на створення сприятливішого середовища для самозайнятих осіб в Україні, зниження адміністративного навантаження, а також підвищення збирання податків та прозорості.

Нагадаємо, "можуть перетинати кордон": наразі ще більше чоловіків мають право виїхати з країни.

Раніше «Акценти» повідомляли штраф під 20 тисяч: водіям нагадали про важливу процедуру. Потрібно встигнути до кінця року

Як повідомляли «Акценти», Росію атакували: що зараз відомо