Уряд Чехії зараз розглядає можливість збільшення підтримки українських біженців, приділяючи особливу увагу додатковій фінансовій допомозі та підвищенню оплати житла.

Про це пише портал «rbc»

У жовтні Клара Шимачкова-Лауренчікова, національний координатор Чехії з адаптації та інтеграції біженців з України, скликала зустріч за участю Мінпраці, МВС та Асоціації чеських регіонів. Обговорення було зосереджено на вразливих осіб, які перебувають під тимчасовим захистом, зокрема:

Діти віком до 18 років.

Студенти віком до 26 років.

Популярні статті зараз

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Як із черствої Паски приготувати традиційну українську страву: просто і дуже смачно

Все новости

Вихователі дітей віком до 6 років.

Вагітні жінки.

Люди старше 65 років.

Інваліди та їхні опікуни.

Досі невідомо, скільки тимчасово захищених осіб можуть зіткнутися з фінансовими труднощами через обмеження доходів, які не дозволяють їм отримувати фінансову допомогу або зберігати право на безкоштовне житло. Їх доходів може бути недостатньо покриття витрат на проживання.

Біженці: скрін з відео
Біженці: скрін з відео

"Поки невідома кількість осіб із тимчасовим захистом, які можуть опинитися в ситуації матеріального лиха, коли їхній дохід перешкоджає їм отримати фінансову допомогу, а також вони можуть втратити право на безкоштовне житло. При цьому власних доходів може не вистачити на життя", - зазначили на. зустрічі.

Наразі уряд веде переговори з Міністерством внутрішніх справ щодо визначення умов надання екстреної допомоги для покриття житлових платежів. MOP — це одноразова виплата, яка є крайнім заходом для українських біженців, які раніше вичерпали свою фінансову допомогу або відносяться до вразливих осіб. MOP надається з різних причин, наприклад, через проблеми зі здоров'ям або нагальну необхідність у зв'язку з поїздкою або втратою документів.

Також розглядається можливість поновлення такої допомоги та врегулювання існуючих боргів за умови отримання достатньої юридичної підтримки. Згодом МВС підготує інструкцію щодо звернення за екстреною допомогою.

Уряд також вивчає можливість збільшення фіксованої вартості житла для біженців з України, що вплине на їхнє право на фінансову допомогу.

українські біженці
українські біженці

З 1 липня біженці відповідають за витрати на житло, які розраховуються на основі їх доходів. Вони можуть отримувати фіксовані витрати на житло замість фактичної суми орендної плати: зареєстровані мешканці квартир отримують 3000 чеських крон на особу (121 євро), а незареєстровані мешканці квартир отримують 2400 крон (97 євро).

На початок вересня майже 70 000 вразливих осіб у Чехії мали право на безкоштовне житло через 150 днів. Однак були випадки, коли вразливим особам відмовляли у житлових виплатах та компенсаціях через певні заощадження, наприклад, матері, яка накопичила гроші для оплати навчання своєї дитини в університеті.

Нагадаємо, удар по кишені: ключові продукти різко зростуть у ціні вже найближчим часом

Раніше «Акценти» повідомляли, що українці по-новому отримуватимуть платежі за комуналку: що потрібно знати

Як повідомляли «Акценти», мобілізація інвалідів: тепер покличуть навіть із проблемами зі здоров'ям