Україна наразі стикається з молочною кризою, при цьому значний брак молока призводить до зростання цін. Про це повідомляє портал «agronews», посилаючись на заяву керівника агрофірми "Колос" (Київська область) Леоніда Центіла.

Цій кризі сприяють кілька факторів. По-перше, в Україні відбулося різке скорочення поголів'я молочної худоби, причому майже третину поголів'я було знищено під час конфлікту. Особливо сильне скорочення поголів'я корів відбувається у регіонах, де відбувалися активні бойові дії. Наприклад, на Донеччині поголів'я корів скоротилося з 23,7 тисяч до 4,7 тисяч, а в Запорізькій області - з 28,6 тисяч до 9,4 тисяч.

"Навесні була ціна 12 гривень за літр, влітку -14, зараз – 16, але багато господарств продають уже по 17-18 гривень. Ринок "сухий" – попит суттєво перевищує пропозицію, тому переробники сильно не торгуються", – каже фахівець.

Приватні домогосподарства та дрібні фермери масово забивають корів з різних причин, у тому числі через відсутність кормів, їхню високу вартість та вплив війни на повсякденне життя. Навіть щодо благополучних західних регіонах поголів'я корів значно скоротилося. Великі ферми, в яких також відбулося скорочення, залишаються стабільнішими завдяки різноманітному сільськогосподарському підходу, що поєднує рослинництво та тваринництво.

Корови: скрін з відео
Корови: скрін з відео

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Все новости

Ситуація посилюється тим, що у господарствах, які традиційно забезпечували значну частину виробництва молока в країні, продовжує скорочуватися дійне стадо.

"Статистка страшна. За час війни під ніж пішло майже третина поголів'я. Нещодавно був у одній із західних областей, де картинку місцевих пейзажів завжди доповнювали стада корів. Нині – пасовища порожні. Те саме на півночі країни та у більшості регіонів. Приватні подвір'я та дрібні фермери масово вирізують корів. Багато селян стали біженцями, їм не до худоби, іншим нема за що закуповувати корми, що подорожчали", — каже Центило.

Падіння виробництва молока відбивається на цінах на молочну продукцію: багатьом переробникам доводиться підвищувати ціни через подорожчання сировини. Сире молоко становить близько 70% вартості готової молочної продукції, тому зростання цін на молоко призводить до зростання споживчих цін. Дорога сировина змушує виробників підвищувати ціни, але роздрібні мережі часто обмежують масштаби підвищення цін. Зростання вартості сирого молока змушує переробників коригувати ціни кожні два тижні, щоб йти в ногу зі змінним ринком.

Ферма: скрін з відео
Ферма: скрін з відео

Очікується, що молочна криза продовжиться: експерти прогнозують, що до кінця року виробництво молока може знизитися на 30% порівняно з довоєнним рівнем. Ця криза викликає занепокоєння щодо майбутнього молочної промисловості України та може призвести до збільшення припливу імпортних молочних продуктів, що ще більше підірве конкурентоспроможність вітчизняних виробників молочної продукції.

"Люди масово вирізують худобу. По селах сараї порожні, корів залишилося дуже мало", – каже Леонід Центило.

Нестача молока також посилюється війною, яка порушила повсякденне життя і ускладнила догляд за худобою. В результаті багато домогосподарств не можуть утримувати свої молочні стада, що призводить до скорочення пропозиції молока на ринку. Асоціація виробників молока повідомляє, що за перші вісім місяців 2023 року надої молока впали на 6%, причому помітніше падіння відбулося в серпні.

Нагадаємо, "встановлений тариф": ПриватБанк ухвалив революційне рішення. Що потрібно знати клієнтам

Раніше «Акценти» повідомляли, "газовий блекаут": "Нафтогаз" приголомшив українців

Як повідомляли «Акценти», вже готові до блекаутів: які міста України чекають на темні часи і причому тут "Укрзалізниця"