У Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях зберігається небезпека повторення 2014 року та розгортання російської агресії. Основну небезпеку складає Російська православна церква, яка в цих областях досі має аж 7 єпархій. Про це говориться у сюжеті «24 каналу» «Росія руками агентів РПЦ націлилася на 3 області в Україні».

Зазначається, що в зазначених регіонах РПЦ має потужне лобі в органах місцевого самоврядування. При кожній з єпархій є бойові угруповання, які камуфлюються під громадські організації і надають силову підтримку російській церкві.

У сюжеті нагадують, що, приміром, у Дніпрі клірики московського патріархату виступали проти Євромайдану, координували роботу проросійських організацій та силової структури «Катеринославської козацької округи». Але у 2015 році місто очолив представник проукраїнського «Блоку Петра Порошенка» Борис Філатов.

«Ніхто не знав, де він перебував до початку Революції Гідності, але на патріотичній риториці осідлав місто-мільйонник. Здавалося, проросійські сили ніколи вже не отримають другого шансу в Дніпрі. Та як виявилося, Філатов – давній парафіянин московського патріархату, з відзнакою від самого Патріарха Кіріла, яку він отримав у 2010 році», - зазначають журналісти.

Популярные статьи сейчас

Борьба с врагами продолжается: в Борисполе зарегистрировали петицию за увольнение секретаря горсовета и экс-регионала Байчаса

В сети всплыло видео "сходки" с народным депутатом Эдуардом Прощуком: баня, водка, бандитский стиль

Мужчина заявил, что пришел из 2671 года и сделал жуткое предупреждение: это все случится летом

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

Все новости

Дніпровський активіст Геннадій Бутенко розповідає, що в Дніпрі ні для кого не секрет, що Філатов є старостою приходу московської церкви. «Тому, звісно, він з ними підтримує дуже тісні зв'язки, все робить саме для московської церкви. І навпаки – проти української церкви в Дніпрі», – зауважив Бутенко.

Зараз Філатов демонстративно відмежовується від свого церковного минулого. Намагається підчистити будь-які згадки про відзнаки від Кіріла, розповідають у Дніпрі. Але мер-патріот і досі в тісному контакті з російською церквою.

«Коли в неділю збиралися люди, то попи московської церкви проводили серед вірян роботу роз'яснювальну. Не публічно, десь так в тих, щоб вони підтримували Філатова, бо це правильна людина, правильний кандидат в мери», – повідомив Бутенко.

Зараз Російська православна церква у Дніпрі має потужні позиції, як і 10 років тому. Проросійські організації ніхто не розпустив і не переслідує. Зачаїлись, але завжди готові і козачки з «Катеринославської козацької округи». Які, за інформацією ЗМІ, тепер мають потужного партнера – охоронну компанію «Леон». Власник компанії Михайло Кошляк, депутат обласної ради від ОПЗЖ та давній бізнес-партнер самого Філатова й Геннадія Корбана.

Журналісти акцентують, що якщо Офіс президента, Служба безпеки України та інші органи центральної влади не звернуть увагу на ці регіони та підтримку місцевої влади в них російської церкви, це може обернутися черговими втратами територій.