Територіальні округи Держекоінспекції розпочали проведення посилених заходів щодо збереження ранньоквітучих об'єктів рослинного світу. На порушників чекає сплата не тільки штрафу, а і збитків, завданих довкіллю, які можуть сягати десятків тисяч гривень.

«За моїм дорученням всі територіальні органи ДЕІ розпочали проведення посилених заходів щодо збереження ранньоквітучих об'єктів рослинного світу, зокрема тих, які знаходяться у Червоній книзі України. Серед них – підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), білоцвіт весняний.

Наразі інспектори ДЕІ спільно з правоохоронцями вже проводять рейди з виявлення порушень природоохоронного законодавства в частині незаконної реалізації та вилучення з природного середовища ранньоквітучіх та червонокнижних рослин. На правопорушників очікує покарання у вигляді штрафу (від 1700 до 3655 гривень згідно зі статтею 88-1 КУпАП або 340-510 гривень згідно зі статтею 90 КУпАП), конфіскації об’єктів рослинного світу, а також сплати збитків, розрахованих інспекцією за шкоду, завдану довкіллю», - деталізував голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

За його словами, такий посилений контроль дозволить зробити продаж первоцвітів ризикованою та невигідною справою, адже потенційні втрати від сплати штрафів та збитків перевищать можливі прибутки.

Посадовець також підкреслив, що щороку початок весни стає катастрофою для червонокнижних первоцвітів.

Популярные статьи сейчас

Как сын закарпатского "лесного мафиози" Юрий Сойма "пилит" деньги на Ивано-Франковщине

Телеграмм не может подтвердить личность своего спикера – официальный ответ

Мужчина заявил, что пришел из 2671 года и сделал жуткое предупреждение: это все случится летом

"На старости поумнела, разговаривать стала": хейтеры "заклевали" Аллу Пугачеву по полной

Все новости

«Торік Держекоінспекція лише на початку березня зафіксувала 206 фактів незаконного продажу первоцвітів. Це тисячі квіток, збитки від знищення яких склали понад 700 тисяч гривень.

Як і будь-які інші рослини, ранньоквітучі види мають своє важливе значення для екосистеми, в якій вони ростуть. Їх остаточне знищення призведе до незворотних екологічних змін, які матимуть вплив і на людину», - зазначив Андрій Мальований.

Голова ДЕІ нагадав, що громадяни також можуть протидіяти знищенню червонокнижних рослин. Свідки продажу первоцвітів мають змогу зателефонувати на гарячу лінію ДЕІ (+38 (044) 521-20-38) та повідомити деталі про порушення. Подати свою скаргу також можна за допомогою мобільного додатку Ecoinspector 2.0.